Optimizing marketing hero image
Meten en verfijnen

Zien hoe u ervoor staat en het nog beter kunt doen

U voert videomarketingcampagnes uit op YouTube, maar presteren ze wel zo goed als u zou willen? Dat is soms moeilijk te zeggen en het kan nog moeilijker zijn om de juiste richting te vinden.

Maak u geen zorgen: we gaan hier wat dieper in op inzichtelijke, essentiële concepten waarmee u alles uit uw huidige campagnes kunt halen om uw zakelijke doelen te behalen.

Tip

Als u nieuw bent in de wereld van videomarketing, is het belangrijk te onthouden dat de meeste marketeers dit onderwerp optimalisatie noemen. Hoewel deze term een beetje technisch is en veel verschillende concepten omvat, zult u dit woord wel vaker tegenkomen in dit artikel.

We gaan het volgende bespreken:

Aan de slag met optimalisatie

Optimalisatie van videocampagnes omvat alles wat u kunt doen (van analyseren en wijzigingen aanbrengen in het account tot updates van advertentiemateriaal) om de prestaties van uw videomarketing te verbeteren.

Wanneer moet u beginnen met de optimalisatie van uw videocampagnes?

Als u nog maar net begint met videoadvertenties, raden we u aan minstens twee weken te wachten tot u voldoende resultaten heeft als basis voor updates.

Waarvoor u kunt optimaliseren

In Google Ads vind je veel verschillende videostatistieken. We raden we je aan eerst vertrouwd te raken met het weergavepercentage en de kosten per weergave. Deze cijfers geven een goede indicatie van het succes van je videocampagne. Je kunt je campagnes beter optimaliseren als je begrijpt wat deze statistieken betekenen:

Weergavepercentage

Het aantal mensen dat uw video heeft bekeken (ten minste dertig seconden lang) of een actie met uw video heeft uitgevoerd (door bijvoorbeeld op een overlay met call-to-action te klikken), gedeeld door het aantal keer dat uw videoadvertentie is weergegeven (ook wel 'vertoningen' genoemd).

Gemiddelde kosten per weergave (CPV)

Het gemiddelde bedrag dat u voor elke weergave betaalt.

Opmerking: Een weergave wordt uitsluitend geteld wanneer uw video ten minste 30 seconden lang of tot het einde wordt weergegeven (afhankelijk van wat het kortst is) of wanneer iemand een actie uitvoert via uw advertentie.

Optimaliseren voor weergavepercentage

Het weergavepercentage is de belangrijkste statistiek waarmee u inzicht kunt krijgen in hoe goed uw advertentiemateriaal (oftewel uw videoadvertentie) presteert. Een hoger weergavepercentage geeft doorgaans aan dat uw videoadvertentie de aandacht van potentiële klanten trekt. U kunt wijzigingen in uw videoadvertentie aanbrengen om uw weergavepercentage te verhogen, maar u kunt ook overwegen de doelgroep van uw advertenties te verfijnen.

Het belang van het weergavepercentage

Een hoog weergavepercentage leidt doorgaans tot meer gewonnen advertentieveilingen en lagere kosten per weergave. Dit betekent dat u meer weergaven kunt genereren tegen lagere kosten.

Uw videoadvertenties verbeteren

Kleine wijzigingen in uw videoadvertentie kunnen ertoe leiden dat het weergavepercentage en de campagnekosten aanzienlijk worden verbeterd:

  • Over het algemeen hebben kortere advertenties een hoger weergavepercentage. Als u in dertig seconden hetzelfde kunt zeggen als wat u nu in een minuut zegt, kunt u overwegen uw videoadvertentie korter te maken om een grotere impact te hebben.
  • Zelfs kleine aanpassingen zoals een andere titel of eindkaart of toevoeging/verwijdering van call-to-actions kunnen het gebruikersgedrag op zo'n manier beïnvloeden dat het weergavepercentage wordt verbeterd.
  • Overweeg twee of drie videoadvertenties te rouleren om alles fris te houden en advertentiemoeheid te voorkomen.

Advertentiemoeheid is een term die verwijst naar een advertentie die zijn effectiviteit verliest omdat de doelgroep de advertentie te vaak heeft gezien.

Uw targeting verfijnen

Targeting is een marketingterm die verwijst naar de keuzes die u maakt om te zorgen dat uw videoadvertenties worden gezien door de mensen die het waarschijnlijkst toekomstige klanten zullen worden.

Dankzij een grote verscheidenheid aan beschikbare targetingmethoden, zoals demografische groepen, interesses en remarketinglijsten, kunt u specifieke of nichedoelgroepen bereiken op basis van wie ze zijn, waarin ze zijn geïnteresseerd en welke content ze bekijken.

Als u de verkeerde doelgroep bereikt of nog met targeting moet beginnen, ziet u waarschijnlijk dat meer mensen uw advertentie overslaan dan u zou willen U kunt uw weergavepercentage positief beïnvloeden door targeting toe te voegen aan uw campagnes en uw targeting na verloop van tijd te verfijnen.

Meer informatie over targeting voor videocampagnes

Optimaliseren voor kosten per weergave

De gemiddelde kosten per weergave (CPV) omvatten het gemiddelde bedrag dat u betaalt wanneer iemand uw advertentie op YouTube bekijkt. Hoewel het te betalen bedrag door verschillende factoren kan toenemen en afnemen, kunt u de kans op een lage CPV vergroten door wijzigingen aan te brengen in uw biedstrategie, uw targeting te verfijnen en uw videoadvertentie te verbeteren.

Het belang van kosten per weergave

Hoe lager uw CPV, hoe minder u betaalt wanneer uw advertentie wordt bekeken door een potentiële klant. Zo kunt u alles uit uw budget halen.

Uw biedingen aanpassen

Biedingen hebben de meest directe link met CPV. Ze dienen als plafond en u betaalt nooit een hogere CPV dan uw maximale bod. U kunt het effectiefst gebruikmaken van biedingen door de werkelijke waarde te bieden van de weergave die u koopt.

Uw targeting uitbreiden

Als u een minder brede doelgroep target, kan dit vaak leiden tot meer concurrentie en een hogere CPV. Neem uw videomarketingstrategie opnieuw onder de loep en breid uw targeting uit om uw advertenties te laten concurreren in veilingen waarin deze competitiever zijn, wat uw gemiddelde CPV kan verlagen.

Opmerking: De TrueView-indeling dient als targetingfilter waarbij u alleen betaalt wanneer kijkers ervoor kiezen om uw advertentie te bekijken. Uitbreiding van uw targeting kan daarom resulteren in een nieuwe en waardevolle doelgroep die interesse heeft in wat u te bieden heeft.

Uw videoadvertentie verbeteren

Aangezien krachtig advertentiemateriaal een goed weergavepercentage kan stimuleren, kan dit vaak invloed hebben op uw CPV. Wanneer het weergavepercentage stijgt, neemt de CPV af omdat de veiling waarde toekent aan relevante advertenties die uw potentiële klanten leuk vinden (zoals aangegeven door het weergavepercentage).

Meer informatie over het maken van een effectieve videoadvertentie

U bent klaar om te optimaliseren

Zodra uw advertenties twee weken zijn weergegeven, kunt u de hier opgedane kennis gebruiken om te zorgen dat u contact legt met de juiste klanten voor uw bedrijf en dat u alles uit uw budget voor videomarketing haalt.

Meer informatie over de hierboven besproken onderwerpen en andere statistieken 

Heeft u hulp nodig bij het opzetten van uw campagne?

Er is een expert op het gebied van YouTube-advertenties beschikbaar om uw account in te stellen.

Bel ons*

*Voor klanten met een advertentiebudget van € 10 per dag of meer. Telefonische support is er ma-vr van 9:00 tot 18:00 uur.